Hadither om bön: Som en hjälpare och utplånare av synder

Bön är en obligatorisk tillbedjan för muslimer. Profeten Muhammed (frid vare med honom) förklarade vikten av bön genom flera hadither. Bön är en handling vars belöningar är de första att redovisa. Kommandot att upprätta bön finns nedtecknat i Koranen i Surah An-Nisa, vers 103, där Allah SWT säger:

"När du har avslutat bönen, kom ihåg Allah medan du står, sitter eller ligger på dina sidor. Men när du blir säker, återupprätta regelbunden bön. I själva verket har bön dekreterats till de troende som ett dekret för bestämda tider."


Hadither om bön

Photo by ninitta from Getty Images on Canva

Citerar från boken "The Characteristics of the Prophet's Prayer" av Sheikh Muhammad Nashiruddin, det finns en hadith som förklarar att profeten Muhammed (frid vare med honom) bad vänd mot Kaba.

"Allahs Budbärare (frid vare med honom) utförde obligatoriska och frivilliga böner vända mot Kaaba. Han instruerade dem som inte var korrekta i sina böner enligt följande: 'När du tänker be, utför tvättning perfekt, vänd sedan mot riktningen av Kaaba, och säg sedan Takbiren.' (Berättat av Bukhari och Muslim)"

Här är några hadither från profeten Muhammed (frid vare med honom) om bön och dess dygder:


1. Bön som en tröst för själen

Profeten Muhammed (frid vare med honom) nämnde att bön är en handling som kan ge tröst till hjärtat och tröst till själen. Enligt en hadith berättad av An-Nasa'i och Ahmad, sa profeten Muhammad (frid vare med honom):

"Mina ögons fröjd har skapats i bön, kvinnor och parfym."

Dessutom bad profeten Muhammed (frid vare med honom) sin följeslagare Bilal att upprätta bönen, eftersom den kunde ge en person lugn. I en hadith berättad av Abu Dawud sa profeten Muhammad (frid vare med honom):

"O Bilal, stå upp och ge oss tröst genom att uppmana till bön."


Få dina bönetider skriv in en stad, stat eller land


2. Bön som en renare av synder

En hadith av profeten Muhammed (frid vare med honom) säger att bön kan rena synder. Berättad av Abu Hurairah sa profeten Muhammad (frid vare med honom):

"Om det fanns en flod vid dörren till en av er och han badade i den fem gånger om dagen, skulle någon smuts sitta kvar på honom?"

Följeslagarna svarade: "Ingen smuts skulle finnas kvar på honom."

Profeten Muhammed (frid vare med honom) sa då:

"Det är som de fem dagliga bönerna; Allah torkar bort synderna med dem."


3. Bön som hjälpare

I en hadith berättad av Abu Dawud, sa Hudhaifah, "När helst något besvärade profeten (frid vare med honom), skulle han be."

Allah SWT i Koranen, Surah Al-Baqarah, vers 45, säger:

"Och sök hjälp genom tålamod och bön. Och sannerligen, det är svårt förutom för den ödmjukt undergivna [till Allah]."


4. Bön ger många fördelar

Bön kan ge många fördelar för det muslimska samhället. Enligt en hadith berättad av Ahmad, från Abdullah bin Umar, sa profeten Muhammad (frid vare med honom):

"Den som vaktar sina böner kommer att få ett ljus, bevis och frälsning på uppståndelsens dag. Den som inte vaktar dem kommer inte att ha ett ljus, bevis eller frälsning, och på uppståndelsens dag kommer han att vara med Qarun, Farao , Haman och Ubay bin Khalaf."


5. Bön förhindrar onda handlingar

Koranen i Surah Al-Ankabut, vers 45, säger bönens dygd för att förhindra onda handlingar:

"Recitera det som har uppenbarats för dig av boken och upprätta bön. Bön förbjuder verkligen omoral och orättfärdigheter, och minnet av Allah är större. Och Allah vet vad du gör."

Det här är några hadither och koranverser som förklarar vikten av bön. Som muslimer är det vår skyldighet att bevaka och fastställa de obligatoriska bönerna som en dyrkanshandling direkt beordrad av Allah SWT.


Comments

Popular posts from this blog

Vermeidung von Fehlern beim Ausführen des Salats: Anleitung für das vollkommene Gebet

Performing Salah on Time as a Self-Discipline Exercise

Toll! Die außergewöhnlichen Vorteile von Salah für die Gesundheit von Körper und Seele